Ispiši ovu stranicu
Misno slavlje, Zidine Gornja Skakava Brčko Misno slavlje, Zidine Gornja Skakava Brčko fra Martin Antunović
18
Rujan

PROSLAVA RANA SV. FRANJE ASIŠKOG NA ZIDINAMA U G. SKAKAVI

Objavljeno u Vijesti

17. 9. 2020.

 I ove godine je proslavljena svetkovine Rana sv. Franje Asiškoga na lokalitetu srednjevjekovnog Franjevačkog samostana u Gornjoj Skakavi – na ZIDINAMA.

 

U slavlju je sudjelovao veliki broj župljana župe Dubrave i hodočanika iz tuzlanskoga i brčanskoga dekanata. Današnjem slavlju je predhodila trodnevnica s pučkim pobožnostima, prigodnim pokorničkim bogoslužjem i pojedinačnim ispovijedima.

 

Glavna sv. Misa je bila u 11 sati. Misno slavlje je predvodio gvardijan Franjevačkog samostana sv. Petra iz Tuzle, fra Željko Nikolić. U koncelebraciji je sudjelovalo 13 svećenika iz samostana i okolnih župa.

 

Fra Željko je u svojoj propovijedi govorio o sv. Franji i njegovoj izvanrednoj pobožnosti u štovanju Isusove muke i Isusova križa. Svetac je želio nasljedovati Isusa u svakom segmentu njegova života – što je rezultiralo i darom pet Isusovih rana na njegovu tijelu. S tim je Isus Krist potvrdio duhovnu veličinu toga Božjeg čovjeka i njegovu iskrenu želju da ga u svemu nasljeduje! Po tom primjeru je i nama pokazao da je svetost moguća, ako je čovjek želi i iskreno je zatraži od Gospodina!

 

Na koncu slavlja sve nas je pozdravio domaćin gvardijan fra Niko Josić i zahvalio na sudjelovanju u ovom slavlju. Objasnio je da ove godine, nakon ovoga slavlja, zbog poznate nam situacije oko Covida 19, neće biti već tradicionalnog zajedničkoga ručka i druženja.

 

Posebno je pozdravio prisutne predstavnike vlasti Brčko distrikta i zahvalio na pomoći oko zaštite ovoga svima važnoga i dragoga historijskog lokaliteta!

 

Pozvao je sve svećenike i časne sestre na objed i druženje u samostan, a domaćinima iz sela preporučio da, već po običaju, ugoste  vjernike i goste iz drugih župa.

 

Fra Martin Antunović

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pročitano 1228 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 18 Rujan 2020 07:33
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Srodni sadržaj (po oznakama)