Ispiši ovu stranicu
21
Prosinac

Postignut dogovor oko pozicije gradonačelnika

Objavljeno u Vijesti

Esed Kadrić (SDA) bi u srijedu na konstitutivnoj sjednici Skupštine trebao biti imenovan za novog gradonačelnika Brčko distrikta BiH, dogovor je to između predstavnika tri naroda i jedne nacionalne manjine koji bi trebali činiti skupštinsku većinu.

Tu informaciju Otisku je potvrdio Ivo Filipović, potpredsjednik HDZ-a koji je kao najstariji akter unutar potencijalne buduće skupštine većine (SDA, SNSD, HDZ, SBiH, PDP, US, Bh. blok, Alija Denjagić, SDS i DNS) ispričao o kakvom dogovoru je riječ:

  • Ipak smo se dogovorili da na poziciji gradonačelnika ne bude dvaput zaredom osoba iz jednog naroda. Meni je osobno drago, jer HDZ promišlja na takav način, jednu vrstu rotacije, te mi se čini da tako razmišljaju i Bošnjaci i Srbi.

Na osnovu ovog dogovora, predsjednik Skupštine bi bio iz reda srpskog naroda (Siniša Milić), dok bi pozicije potpredsjednika Skupštine i dogradonačelnika pripale Hrvatima. Filipović potpredsjednik, Domić dogradonačelnik?

  • Mi u HDZ-u nismo dogovarali precizno ko će obnašati koju dužnosta, ali to se može podrazumijevati.

Nastavak dogovora oko formiranja vlasti između navedenih političkih aktera zakazan je za sutra, kada će biti govora i o podjeli resora unutar Vlade.

  • Pet resora će pripasti predstavnicima srpskog, četiri bošnjačkog, a tri hrvatskog naroda, plus po dva savjetnika iz reda ova tri naroda.

 

Izvor: Otisak.ba

https://www.otisak.ba/lokalni-izbori-u-brcko-distriktu-bih-postignut-dogovor-oko-pozicije-gradonacelnika/

Pročitano 543 puta Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 21 Prosinac 2020 19:44
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Srodni sadržaj (po oznakama)