Ispiši ovu stranicu
11
Veljača

KREPŠIĆ 1999. – Prva Misa nakon sedam godina

Objavljeno u Vijesti

Možda se ipak nekad trebamo vratiti u natrag, premotati film iz početka. Zašto je tako bilo jeli nije moglo drugačije, ili gdje sam ja bio kad se sve ovo odvijalo. Ponovno se prisjetiti onih dana željni povratka. Kad ćemo se moći vratiti i obnoviti svoje.

Riječ je o jednom velikom i značajnom okupljanju mještana sela Krepšića. Bilo ih je između 250 i 300 koji su došli uz slavljenje Mise na mjesnom groblju kojoj je prisutvovalo nekoliko svećenika obilježiti Patron svoje župe. Župe koja u proteklih sedam godina nije ni postojala nigdje osim na papiru.

 

Te subote 09. listopada 1999 godine nakon sedam godina služena je prva Misa u Krepšiću.

 

Mještani našeg sela dođoše sa svih strana čuti iz prve ruke poruke crkve i mjesne vlasti. Saznati mogućnosti o ubrzanom povratku koje je u to vrijeme zastupao supervizor za Brčko gospodin Robert W. Farrand. Ipak taj plan ubrzanog povratka potrajao je više nego se je moglo očekivati.

 

Nakon mise prisutnima se kratko obratio dekan brčanskog dekanata mons Mijo Perić te predsjednik općine Brčko-Ravne naš mještanin Mijo Anić.

Stvarna slika našeg mjesta te 1999 je bila nezamislivo drugačija od očekivanog. Najkraće rečeno selo u kojem je trebalo pokrenut povratak izgledalo je sablazno. Osamdeset i četiri hrvatske kuće bile su naseljene srbskim izbjeglicama, crkva bez krova toranj miniran, kapelica u centru devastirana. Sve druge kuće koje nisu bile naseljene bile su dosta oštećene uz to bez krova.

 

Te 1999 godine za upravitelja raseljene župe Krepšić imenovan je vlč. Jakov Pavlović. Velečasni Jakov uz Krepšić upravljao je i župom Bijeljina gdje je mogao imati nedjeljne mise jer crkva u Bijeljini nije bila porušena.

 

Tih dana dano mu je obećanje da će uskoro moći ući u župsku kuću u Krepšiću u kojoj je bio smješten jedana srpska izbjeglička obitelj. U dvorani koja je bila u sklopu crkve gore spomenuti držili su krave, ružno je za reći ali taj dio crkve služio im je kao štala.

 

Pretažujući neke druge stvari po tim starim VHS kasetama naiđoh na ovaj video koji je nastao baš u to vrijeme. Nažalost mnoge osobe koje ćete vidjeti više nisu među nama, ipak je puno godina prošlo od svega toga.

Bila su to vremena nade i isčekivanja, ne želim ponavljati neke stvari koje su već izpričane ali ipak htjedoh ponešto spomenuti držeći se one izreke da „ono što nije zapisano nije se ni dogodilo“.

 

Video možete pogledati na naslovnoj stranice našeg portala ili na linku https://youtu.be/NBAqUYx1e4k

 

Autor: http://www.krepsic.com

 

Pročitano 749 puta Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 11 Veljača 2021 11:44
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)