Ispiši ovu stranicu
16
Lipanj

HRVATSKO NARODNO VIJEĆE BRČKO DISTRIKTA BIH, DRUŠTVO HRVATSKI DOM TUZLA I FORUM GRAĐANA TUZLA

Objavljeno u Vijesti

(Neki od Principa na kojima bi se trebala vršiti Izmjena Izbornog zakona BiH na kantonalnim/županijskim i općinskim razinama gdje su, jedan ili više konstitutivnih naroda -  malobrojniji!)

 

  1. Svaki punoljetni državljanin BiH ima pravo biti biran i birati svoje predstavnike u organe vlasti ove države. U našem slučaju i po našem Ustavu su uvedena i kolektivna prava na osnovu KONSTITUTIVNOSTI TRI NARODA I GRAĐANA BIH. Radi se o specifičnom suodnosu kolektivnih i građanskih prava. Svima su zajamčena jednaka prava u sva tri stupa vlasti: ZAKONODAVNOJ (PREDSTAVNIČKI DOM I  DOM NARODA),  IZVRŠNOJ I SUDSKOJ VLASTI, kao i u  svim  državnim  institucijama (sve ustanove koje se financiraju iz  državnoga proračuna!)
  2. Budući da je BiH Država triju konstitutivnih naroda i građana, treba osigurati JEDNAKU ŠANSU u oba smjera svim pripadnicima konstitutivnih naroda i građana na cijelom području BIH.
  3. Imajući u vidu dosadašnju praksu u TK i nekim općinama Tuzlanskog kantona, gdje su Hrvati i Srbi zastupljeni u velikom postotku stanovništva, (VJEROJATNO JE TO TAKO I DRUGIM SREDNINAMA GDJE NEKI OD KONSTITUTIVNIH NARODA MALOBROJNIJI) , potrebna je ispravka VRLO OČITE pravne i faktične nejednakosti!

 

U TOM KONTEKSTU PREDLAŽEMO:

 

A) Da se na svim razinama vlasti uspostave obavezne kvote za malobrojnije pripadnike konstitutivnih naroda  kao i za nacionalne manjine:

 

U općinama i kantonima/županijama u kojima  kandidat pripadnik malobrojnijeg konstitutivnoga naroda sudjeluje na   izbornoj listi, bira se (ako je samo i  jedan!), onaj koji se kandidirao i ima određeni broj glasova.

 

Ako je riječ o više kandidata, biraju se najmanje tri zastupnika iz svakog od  konstitutivnih naroda!

 

Pripadnici manjina trebaju imati svoj klub i po istom  principu i trebaju biti birani sa onih lista na kojima imaju najveći broj glasova! 

 

B) U skupštinama bi se obavezno trebali formirati, uz druge klubove, i klubovi konstitutivnih naroda i klubovi nacionalnih manjina! Klubovi bi trebali imati najmanje po tri člana (tres faciunt collegium).

C) MOŽDA BI SE MOGLU RAZMIŠLJATI I O MJEŠOVITIM KLUBOVIMA DVAJU MALOBROJNIJIH NARODA NA RAZINI OPĆINE I KANTONA!

D) U skupštini bi trebali biti birani predstavnici konstitutivnih naroda, barem za dopredsjednike skupštine (ako nisu od svoje stranke predloženi za predsjednika kantonalne/županijske skupštine, općinskog, ili gradskoga vijeća, ILI NISU IZABRANI ZA GRADONAČELNIKA ILI PREDSJEDNIKA OPĆINE)!

E) U izvršnoj vlasti općine i kantona/županije, malobrojniji konstitutivni narod bi trebao imati najmanje dva PREDSTAVNIKA (ako nisu izabrani za predsjednika vlade ili skupštine kantona) od kojih bi jedan bio dopredsjednik vlade.

F) Klubovi bi trebali biti nezaobilazni faktor u donošenju proračuna i njegovoj raspodjeli, zatim u kontroli izbora izvršene, sudske i upravne vlasti na svim razinama i svim proračunskim institucijama - KADA JE U PITANJU NACINALNA KVOTA.

G) Klubovi bi imali važnu ulogu i donošenju zakona koji se odnose na vitalne interese svake nacionalne zajednice: prosvjeta, kultura, kulturne i medijske organizacije i institucije!

H) Klubovi konstitutivnih naroda i nacionalnih manjina bi imali pravo na priziv na Ustavni sud Federacije, ako bi bili nadglasani u općinskom i gradskom vijeću i kantonalnom/županijskom parlamentu!

I) U Ustavu, ili Izbornom zakonu bi se trebala donijeti uredba koja bi spriječila zlouporabu pripadnosti konstitutivnom narodu ili nacionalnoj manjini!

Držeći se principa da svaki građanin ima pravo mijenjati svoju nacionalnu ili vjersku pripadnost, kao dokaz za izbore bi trebao poslužiti Rodni list na kojem se točno vidi njegova nacionalna opredijeljenost. Uvjerenje o nacionalnoj pripadnosti ne smije biti mlađe od deset godina! Organ koji bi se upustio u izdavanje krivotvorenih isprava bio bi kažnjen prema postojećem zakonu.

J) Dom naroda na razini Federacije bi trebalo birati iz svih kantona i federalnog dijela Brčko distrikta BiH (nota bene: po dosadašnjem zakonu ovaj dio građana SA TZV. FEDERALNIM ENTITESKIM DRŽAVLJANSTVOM BiH nema mogućnosti biti izabran ili birati za dom naroda Federacije BiH)!

K) Posebnu pozornost  treba posvetiti predstavnicima nacionalnih manjina!

 

                                         Zaključak:

  

  1. Ovaj princip bi umanjio tzv. građanski ili većinski nacionalni „zaborav“, jer se vrlo često, predstavnici većinskog naroda, kao i predstavnici vlasti GRAĐANSKE opcije, ispričavaju na taj način! To ide dotle, da,  ako im  se netko usudi na to ukazati, oni ga proglašavaju nacionalistom, kao oni se nisu sjetili, ili nisu uočili (…)!
  2. S tim bi se prilično obuzdala nacionalistička isključivost, pa i bahatost.
  3. Pretpostavljamo da bi ovi principi  potakli sve stranke  na multietničku opredijeljenost (bosansko-hercegovačku, u skladu sa Ustavom BiH i njenih konstitutivnih jedinica)!
  4. Ovim bi se i vodstvima stranaka olakšalo u izboru svojih predstavnika za zakonodavnu i izvršnu vlast, jer nam je poznat princip lične koristoljubivosti (prikrivene etničke i religijske, NEPOTISTIČKE KORISTI SVIH BOJA I OBLIKA i isključivosti!), kada se radi o BORBI ZA FOTELJE I sudjelovanju u vlasti i odabiru službi unutar stranke!

 

Napomena: Prijedlozi koji dolaze od HDZ-a BiH potpuno bi obespravili dijelove svih naroda ( Bošnjaka, Hrvata, i Drugih) koji su u manjini u izbornim jedinicama (kojih nema 5,8% u strukturi stanovništva), jer bi ostali bez svojih zastupnika u zakonodavnom dijelu vlasti, i entiteta i  države.

Osim toga oni nužno vode do podjele države, jer bi se opet našlo razloga za sukobljavanja triju etničko-konfesionalnih grupa: katoličko-hrvatske i pravoslavno-srpske koje se ideološki nisu odrekle ratnih velikodržavnih projekata Srbije i Hrvatske, kao i one muslimansko-bošnjačke koja u retuširanom  pojmu  građanskoga sanja o svojoj dominaciji na ovim prostorima.

Pročitano 1193 puta Poslijednja izmjena dana Srijeda, 16 Lipanj 2021 11:42
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Srodni sadržaj (po oznakama)