Ispiši ovu stranicu
27
Travanj

Udruga ,,Snaga žene'' posjetila Franjevački samostan u Dubravama

Objavljeno u Vijesti

 

Običan odgovor na zločine jeste njihovo istjerivanje is podsvijesti... Narušavanje društvene kompaktnosti prestrašno je da bi bilo izgovoreno naglas: to je značenje riječi "neizrecivo"... Zločini, međutim, odbijaju da budu pokopani... Sjećanje i kazivanje istine o strašnim događajima, preduvjeti su za obnovu društvenog poretka i za ozdravljenje pojedinaca... Kad je istina konačno prepoznata, žrtve mogu započeti svoj oporavak. Ali prečesto prevlada čuvanje tajne, a pričanje priče o traumatskom događaju ne izlazi na površinu kao verbalna ispovijest, nego kao simptom...  

Judith Lewis Herman,

 

                                                NEOBIČNI POSJET

 

Dvadeset i četvrtoga travnja 2023. Samostan u Dubravama imao je zanimljiv posjet. U proljetnom poslijepodnevu, nakon posjeta Brčkom, pred Samostanom su se zaustavila dva autobusa i iz njih su izašlo preko 90 žena!

Bile su to članice Udruge SNAGA ŽENE na čelu sa dr. Brankom Antić.

Udruženje „Snaga žene“ postoji od 1999. godine i primarno djeluje na području Tuzlanskog kantona. Prepoznavanjem novih potreba, aktivnosti Udruge su posljednjih godina proširene i na druga područja u BiH, kao što su Brčko, Modriča, Šamac, Mostar, Bijeljina, Vareš, Višegrad, Goražde…

Snaga žene u svome osnovnom djelovanju pruža psihološku, socijalnu, medicinsku, pravnu i ekonomsku pomoć ženama, adolescenticama i djeci (izbjeglim i raseljenim licima, povratnicima, domicilnom stanovništvu) koji su pretrpjeli različita traumatska iskustva usljed ratnih i poslijeratnih dešavanja u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na žrtve ratnog seksualnog zlostavljanja bez obzira na etničku pripadnost.

Žene iz autobusâ danas žive dijelom u Tuzli, a dijelom u Srebrenici. To su one hrabre majke, kćeri i sestre što ih svakoga 11. u mjesecu viđamo na trgu sa slikama svojih dragih rahmetlija/pokojnika koje neumorno šalju snažnu, bolnu poruku Urbi et Orbi.

Rado sam ih primio u samostanu. Prije toga susreli smo se na njihovom zanimljivom imanju, u okviru Opće zadruge Zelena mreža, osnovane na bazi socijalnog poduzetništva s ciljem poboljšanja trenutnog stanja i napredovanja malih proizvođača koji su ujedno i korisnici programskih aktivnosti udruženja Snaga žene.

Bili smo sretni u susretu. Zapjevali smo Bosno moja, divna, mila ...

Ponosna na njihovo djelovanje i SNAGU, Branka ih Antić želi pokazati svijetu, prijateljskom i neprijateljskom. Prijatelj sam obitelji Antić još davnih, ranih 70. godina prošloga stoljeća. Dr. Branka Štauber ušla je među te časne ljude kao snaha, supruga dr. Drage Antića i vrlo brzo se pokazala kao pravi izbor. Na čelu je Snage žene od njezina osnutka. Ono što nju povezuje s ovim dragim ženama je razumijevanje, međusobno pomaganje i, zašto ne reći – LJUBAV!

To se lako prepoznaje.

Bio sam Srebrenički župnik .... Mi franjevci volimo Srebrenicu i boli nas njezin bol. SREBRENICA JE NAŠE PREZIME, rekao je fra Petar Anđelović, govoreći u ime Bosne Srebrene, svih bosanskih franjevaca.

Radostan sam zbog ovoga susreta i želim tu radost podijeliti.

 

P.M.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pročitano 367 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 28 Travanj 2023 07:25
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)