Ispiši ovu stranicu
02
Lipanj

ODRŽANA GODIŠNJA KONFERENCIJA HRVATSKOG NARODNOG VIJEĆA

Objavljeno u Vijesti

Danas je održana godišnja konferencija Hrvatskog narodnog vijeća (HNV BiH) pod nazivom: „Bosna i Hercegovina ususret EU“. Uvodničari na ovu temu bili su Darija Ramljak ispred Direkcije za europske integracije i Ivo Komšić, član UO HNV-a.

 

HNV BiH poziva sve razine vlasti da intenziviraju aktivnosti u procesu integracije

BiH u EU i ispunjenju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

 

Darija Ramljak ispred DEI-a istaknula je kako se Bosna i Hercegovina suočava sa stalnim problemima u koordinaciji aktivnosti pri ispunjavanju 14 ključnih prioriteta i kako će biti jako teško realizirati sve točke bez veće političke volje političkih aktera.

 

Ivo Komšić naglašava, kako je jako teško očekivati da će Bosna i Hercegovina ući u EU s ovakvom kompliciranom državnom strukturom.

„Ukoliko se želi Bosna i Hercegovina izgraditi kao država sa punim svojim suverenitetom, ona mora mijenjati svoju unutrašnju entitetsku strukturu. Bosna i Hercegovina nema druge alternative nego put prema EU i NATO savezu“, naglašava Komšić.

 

U HNV-u također ističu kako je u posljednje vrijeme prisutna antizapadna kampanja u našoj zemlji.

„U posljednje vrijeme u javnom prostoru prisutna je antizapadna histerija usmjerena prema SAD-u, EU i Uredu visokog predstavnika (OHR). SAD i EU su strateški partneri Bosne i Hercegovine, a ne neprijatelji kako ih se etiketira u posljednje vrijeme“, istaknuo je Stipe Prlić predsjednik HNV-a.

 

U HNV-u su se također dotakli i pitanja državne imovine za koju smatraju kako je nužno da se ovo pitanje riješi državnim zakonom.

„Rješavanjem statusa državne imovine i države kao titulara imovine, stvaraju se preduvjeti za korištenje te imovine za investicije i ekonomski razvoj države i svih njenih administrativnih jedinica“, naglašavaju u HNV-u.

 

Preuzeto:https://www.hnvbih.org/vijesti

Pročitano 441 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 02 Lipanj 2023 14:21
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Srodni sadržaj (po oznakama)