Ispiši ovu stranicu
30
Listopad

Otvorenje Dana Matice hrvatske i Hrvatskog doma

Objavljeno u Vijesti

U petak 27. listopada u Tuzli su bogatim kulturno-umjetničkim programom otvoreni Dani Matice hrvatske i Hrvatskog doma. Ovogodišnji program Dana Matice hrvatske Tuzla i Hrvatskog doma započeo je prigodnim programom ispunjenim poezijom, dramom i znanstvenim predavanjem iz područja etnologije.

 

U umjetničkom dijelu večeri sudjelovali su članovi Vokalnog ansambla BKC-a TK pod ravnanjem Mirele Ibrahimović – Mehanović koji su izveli dvije obrade modernih pjesama, Sanela Babić, docentica na Akademiji dramskih umjetnosti koja je govorila stihove pjesme Moj dom, Silvija Strahimira Kranjčevića i glumac Narodnog pozorišta Tuzla Luka Spasojević koji je govorio stihove mladog pjesnika Nikole Lere.

 

Središnji dio večeri bio je rezerviran za znanstveni rad dr. sc. Danijela Barišića pod nazivom Demografske i etnološke odlike hrvatskih sela tuzlanskog kraja (svadbeni običaji, proslave – teferiči). Riječ je o nastavku prezentiranja rezultata nastalih iz dugogodišnjeg rada na temu etnoloških odlika i običaja tuzlanskih Hrvata čiji je prvi dio profesor Barišić izložio prošle godine – također u okviru Dana Matice hrvatske.                            

 

Na predavanju se moglo čuti o običajima kod vjenčanja u hrvatskim selima oko Tuzle koji sve više padaju u zaborav, a nekada su bili neizostavan dio života puka tuzlanskog kraja. Profesor Barišić je podsjetio na važnost svijesti o vlastitom identitetu i prenošenja običaja i tradicije na nove naraštaje kojima treba usaditi ljubav i potrebu svjesnosti mjesta odakle potječemo i „s više energije, ljubavi i želje se zadržavati na našoj povijesti, okruženju i korijenima.“ Predsjednica ogranka Matice hrvatske Tuzla, Marica Petrović, na koncu večeri je zahvalila posjetiteljima na dolasku i pozvala ih da dođu na ostale događaje koji će biti dio ovogodišnjeg programa Dana MH Tuzla i Hrvatskog doma.                         

 

Ovogodišnji program Dana MH Tuzla i Hrvatskog sastojat će se od posjeta ogranka MH Čitluk 10. studenog,  kreativne radionice govorenja i pisanja 17. studenog,  predstavljanja 19. broja časopisa Gradovrh 24. studenog i dramske predstave 1. prosinca.  

 

M.B.  

 

 

Pročitano 1009 puta Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 30 Listopad 2023 06:27
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Srodni sadržaj (po oznakama)